Sůl nad zlato! Ale co když mě klepne infarkt?

Název známé pohádky, versus obecně známé doporučení. Kdo má pravdu?

V dobách mých kulturistických začátků se tradovalo, že v dietě musí bejt všechno s minimem soli. Jako by to jednotvárný jídlo nebylo už tak dost nepoživatelný. Tehdy jsem si myslel, že je to nutnost a s přibývajícíma zkušenostma a vědomostma jsem si uvědomil, že je to naprostá blbost (mluvím o předsoutěžní dietě, nikoliv týdnu před soutěží). Taky ses určitě setkal(a) s názorem, že když budeš moc solit, vystřelí ti tlak a “brzy umřeš”. Pravdou je, že příliš soli škodí, ale nemluví se o tom, že málo soli může mít naprosto stejné negativní dopady na tvoje zdraví. Co si s tím mam tedy počít?

Nejdřív začnem od začátku. Sůl, tak jak ji znáš ze své kuchyně se nazývá chlorid sodný. Z toho je 40% sodíků a 60% chloridu (brzy pochopíš, proč je to důležité). Vyskytuje se přirozeně ve všech možných nezpracovaných potravinách a pokud budeš jíst jen ty, máš velmi malou šanci se sodíkem předávkovat. Druhou skupinou jsou zpracované potraviny, kam se sůl často přidává ve velmi hojném množství. Ať už kvůli chuti, ale také jako konzervant. Dále sůl používáš během vaření a máš ji v zásadě po ruce v kterékoliv restauraci.

Sůl hraje zásadní roli při udržování rovnováhy vody a elektrolytů v těle, udržuje v chodu nervovou soustavu a podílí se kontrakci (zatínání) svalů. V neposlední řadě má vliv na objem krve a krevní tlak. Množství soli reguluje tvůj organismus skrze ledviny, kterými se pak soli zbavíš ve formě močí.

Kolik soli moje tělo potřebuje?

Tvoje tělo denně spotřebuje kolem 1,5 g sodíků (což je přibližně 3g soli). Je to naprosté minimum promo, any mho tělo fungovat bez problémů. Problém je, že se take občas zapotíš a pokud chodíš pravidelně sportovat, tvoje spotřeba sodíku je mnohem vyšší. Udává se, že při velké fyzické zátěži ve vedrech vypotíš až 5,5g sodíku! (Valentine, Curr Sports Med Rep, 2007), zatímco při běžném tréninku ve fitku je to kolem 1-2g.

 

Měl(a) bych spotřebu soli nějak omezovat?

Pokud jsi zdravej člověk, kterej do sebe od rána do večera necpe polotovary a každé jídlo nepřisoluje, můžeš být v klidu. Sůl prostě potřebuješ, ať se ti to líbí, nebo ne. Je stále více důkazů o tom, že lidé, kteří chorobně omezují sůl mají problém s hyponatremií (porucha vnitřního prostředí v organismu), zvýšení inzulínové rezistence (v jednoduchosti, blbě se po tom hubne) (Garg et al, Metabolism, 2011), výkyvy srdečního tepu (Allen et al, Journal of Hypertension, 2014) a také zvyšuje úmrtnost ve spojitosti s kardiovaskulárními onemocněními (Stolarz-Skrzypek et al, JAMA, 2011).

 

Co si z toho mám odnést do života?

Jak vidíš, přilišné omezování soli tě může také jednou dostat do hrobu (ber to s nadsázkou). Optimální dávka sodíku se odhaduje trošku vyšší, než jsou obecně platné doporučení. Dle názorů odborníků je optimální dávka od 3g do 5g sodíku (O’Donnel et al, Circ Res, 2015), Což odpovídá jedné až dvěma kávovým lžičkám soli denně. Pamatuj ale, že sodík se vyskytuje i tam, kde ho vůbec nečekáš a proto nemusíš si nemusíš ty dvě lžičky vysolit na chleba. Sol jednoduše tak, aby ti chutnalo, snaž se celý den nejíst samé polotovary a budeš v pohodě. 🙂

Všechno je vždycky o selském rozumu a každý extrém tě přivede do maléru. Proto ve svém výživovém koučinku jdu cestou minimalismu bez extrémů a mám tak skvělé výsledky se dvěma stovkami klientů, kteří programem už prošli. Zkus můj startovací program zdarma a zjistíš o čem to celé je.

http://bit.ly/chci-uvodni-kurz-zdarma

A já si jdu přisolit přes loket.

 

(fotografie byla použita z facebokového profilu Salt Bae)

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.