V minulém článku jsem ti v rychlosti vysvětlil, co jsou to makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky.
To je solidní základ pro to, jak začít jíst zdravěji a ruku v ruce s tím shodit přebytečný tuk nebo nabrat svaly.
Dneska se podíváme na druhou klíčovou složku úspěchu – a tou je množství.
Jak možná víš, nejsem fanoušek počítání kalorií a vážení potravin. Je fajn mít přehled o tom, kolik toho sníš, ale nepotřebuješ k tomu milion vzorečků. Tvoje tělo je totiž unikát. A jen ono ví, kolik jídla potřebuje, aby shazovalo, nebo naopak nabíralo hmotnost. Kolik přesně potřebuješ sníst, ti neřeknu ani já, ani kalorické tabulky, ani ten největší Guru Jára světa. Vážně.
Můžu ti dát jen nejlepší startovací bod na základě mých zkušeností – ale ve finále si to musíš vyzkoušet na sobě. A to hledání ideálního množství chvíli zabere. S klienty mi to většinou trvá max. 14 dní.
Jak na to? Udělej experiment.
Zkus po dobu dvou týdnů jíst přibližně stejný počet jídel a porce o podobné velikosti (např. podle toho, co jsem ti nastavil v aplikaci). Každý den si zapiš svou hmotnost. Na konci týdne sečti všech sedm čísel a vyděl je sedmi – získáš týdenní průměr. Totéž udělej i další týden.
Pokud chceš hubnout a průměrná hmotnost druhého týdne je nižší než ta z prvního (počítají se i desetinná místa), pak víš, že jsi na správné cestě. A pozor – klíčem je hubnout na co největším množství jídla (ano, čteš správně).
Protože vyhladovět se dokáže každý. Ale hubnout a přitom nemít hlad, to už je umění.
Ideální tempo hubnutí je mezi 0,3 až 1 kg týdně, při nabírání max. 0,5 kg týdně. Proč právě tolik? O tom zas někdy příště.
Pokud se ti nechce zapisovat a počítat, tohle všechno za tebe vyřeší aplikace Jdidosebe. Každý týden ti pošle zpětnou vazbu, jak si vedeš. Nastaví ti počet a velikost jídel a navíc ti dá důležitý kontext, který ti pomůže chápat, co a proč děláš.